Baskı Beton, her tür iç ve dış mekanlar için doğal ve tarihsel taşların eşsiz ve erişilmez görüntüsünü sunan bir dekoratif zemin kaplama teknolojisidir. Baskı beton uygulaması 1945 `li yıllarda Amerika’da desenli tuğla yapımından esinlenerek ve zamanın verdiği değişim, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bugünkü baskı beton haline gelmiştir. Baskı Beton tüm mekanlar için tasarlanmış bir zemin kaplama sistemidir. Önemli özelliği, tek tek döşenmiş taş görüntüsü veren desen baskılı beton teknolojisi olmasıdır. Çok çeşitli renk ve desende uygulanabilen, granit ve diğer tabii taşların tüm doğal görünümünü veren Baskı Beton; Seçenek özgürlüğü, mukavemet değerleri, antik etkisi ve uygulama süresi ile geleneklere ve kültüre saygılı en yeni beton teknolojisidir.
Baskı Beton; Dökülen özel beton ile aynı anda yüzeye uygulanan, dolayısı ile betonla birlikte priz alan, yüksek mukavemetli, aşınıma ve darbelere dayanıklı, tozumayan, leke tutmayan, kaydırmazlık sağlayan, solmayan, netice olarak tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek, gelecek nesillerle de yaşayacak yegane kaplama sistemidir.
Baskı Beton
Baskı Beton iç ve dış mekanlar için tasarlanmış bir zemin ve duvar kaplama malzemesidir. En önemli özelliği, tek tek döşenmiş taş görüntüsü veren desen baskılı beton teknolojisi olmasıdır. Çok çeşitli renk ve desende uygulanabilen, granit, kaynak gibi tabii taşların doğal görünümünü verebilen Baskı Beton çökmez, kaymaz, leke tutmaz ve güneş ışınlarına dayanıklı renkleri solmaz. Geleneksel desenlerle ve renklendirici tozun dışında kullanılan Antik Etki Tozunun yüzeyde bırakılarak, malzemeye eski ve kullanılmış görüntüsü ermesiyle Baskı Beton “Geleneklere ve Kültüre Saygılı En Yeni Teknoloji” olma özelliğini taşır.
Baskı Betonun uygulandığı alanlar arasında; – Bahçe düzenlemeleri,
– Parklar,
– Havuz kenarları,
– Alışveriş merkezleri, –
– Turistik tesisler,
– Çevre düzenlemeleri, –
– Kentsel alanlar,
– Yollar,
– Restorasyon alanları, –
– Marina ve rıhtımlar,
– Otoparklar,
– Akaryakıt istasyonları bulunmaktadır.
%90 doğal malzemelerden oluşan Baskı Beton sahada blok olarak uygulandığı için zeminde zamanla oluşabilecek çökmelerden etkilenmez ve aynı yüzey düzgünlüğünü her zaman korur. Tek tek döşenen bir malzeme olduğu için, taş aralarının oynaması, zamanla aralarda istenmeyen otların çıkması gibi durumlar Baskı Beton için söz konusu değildir. Beton teknolojisindeki gelişmelerin Baskı Betona aktarılması nedeniyle, malzemenin büzülme, donma, onma-çözülmeden meydana gelebilecek çatlaklıklara aşınmaya karşı dayanıklılığı kaliteli standart bir betonunkinden 4- 8 kez daha fazladır. Yüzey koruyucu ve parlatıcıdaki akrilik, betona işlediği ve yüzeydeki tüm gözenekleri kapattığı için, beton geçirgenliğini en aza indirerek Baskı Beton’un leke tutmamasında büyük rol oynar.
Renkli yüzey sertleştiricinin içerdiği gün ışığına dayanıklı pigmentler sayesinde bir bölümünün yenilenmesi veya ek yapılması durumunda renk farkı ortaya çıkmaz. Hava sıcaklığının -20OC altına düştüğü durumlara dayanabilmesi, deniz suyu, benzin, yağ gibi maddelerden etkilenmemesi ve uygulamadan sonra ortaya çıkabilecek boru veya kablo döşemesi gibi durumlarda kırılan bölgenin aynı renk ve desende döşenebilmesi Baskı Beton’un diğer özellikleri arasındadır.
Baskı Beton’un uygulaması, alanın kullanım amacına göre sıkıştırılmış dolgu malzemesi ile hazırlanan alt yapı üzerine yaklaşık 10cm kesit kalınlığında 300-350 dozlu ve özel katkı malzemeleri içeren beton karışımının dökülmesi ile bağlar.
Karışımın özel katkıları;
– Yüzeyde çatlama olasılığını düşürmek – Yüzey, kenar ve bağlantı dayanıklılığı
– Darbe, aşınma ve donma-çözünmeye karşı beton mukavemetini arttırmak
– Beton geçirgenliğini azaltmak
– Betona erken basğnç mukaveti sağlamak gibi işlevi olan Mukavemet Arttırıcı Fiber ve betonun işlenebilirliğini arttıran – – – Hava Sürükleyici – Akışkanlaştırıcı’dır.
Bu katkı malzemeleri belli oranlarda ve harç karılırken ilave edilir.
Özel Baskı Beton gereçleri ile mastarlanan ve malası yapılan betonun su kanaması bitene kadar beklenir. Betonun serpilen tozu absorbe etmesi ve baskılama için gereken kauçuk kıvamı kazanması için hava şartlarına bağlı olarak bir süre beklenir. Daha sonra yüzeye Kalıp Ayırıcı ve Antik Etki Tozu serpilerek seçilen desendeki plastik kalıp setleri baskılanır. Baskılama işleminden yaklaşık 24-36 saat sonra Kalıp Ayrıcı ve Antik Tozu antik etki tercihine göre basınçlı su ile yıkanarak yüzeyden temizlenir. Yıkama işlemi sonrası yüzey aşınma mukavemetlerini ve yağ, petrol ürünleri gibi etkenlere karşı direncini arttıran Yüzey Koruyucu ve Patlatıcı (Sealer) püskürtülerek uygulama sonlanır.